Irodai Túlélőkészlet: Interjúztatási Útmutató

#vendégposzt amea tollából, aki nem csupán ezzel az egy írással jelentkezik, hanem egy egész sorozattal, melynek címe: ‘irodai túlélőkészlet’.

amennyiben te is szeretnéd – akár név nélkül – megosztani a kiégés-felépülés történeted vagy a munka világával kapcsolatos megvilágosodásod részleteit, írj a halottnakacoach@gmail.com email címre! köszönöm – andrás


Ha már kellően hosszú időt töltesz egy helyen, az ismert piramisjátékok mintájára előbb-utóbb feljebb lépsz egy szintet és te magad is interjúztatni fogsz.

De hogyan vezess le egy állásinterjút? Mit kérdezz? Mi alapján döntsél?

A multiknál erre senki sem készít fel, de itt vagyok neked én. Mondjuk ezzel se szakadt rád a jackpot, de hát el kell kezdeni valahol.

Szerencsére több stratégia közül is választhatsz.

Az egyik legkedveltebb módszer a “Rázd alatta a létrát”. Ebben a játékban a jelentkezőt először zavarbaejtő, szakmainak tűnő, de egyáltalán nem témába vágó kérdésekkel bombázzuk. A válaszokra kizárólag hümmögéssel reagálunk, palástolva a hozzánemértésünket, majd jelentőségteljesen rajzolunk egy ferde keresztet a CV-re, ami ugyanúgy lehet x mint +. Ameddig csak lehet, bizonytalanságban tartjuk a delikvenst. Ez a játék csak addig mókás, míg nálunk van a gyeplő, ezért párbeszédbe nem bocsátkozunk, a kérdéseket pedig hárítjuk.

Előhúzhatod az “Tiéd a Színpad” taktikát is, ahol a jelöltnek bedobsz valami teljesen általános témát és hagyod, hogy beleélje magát a monológszerű elemzésbe. Ezzel akár egy teljes órát is átvészelhetsz úgy, hogy nem szólalsz meg.

Van még a “Titkolt Ellenállás”. Ez kiválóan működik szakmai interjúkon. Eljátszod a megértő falumbélit, aki ugyanúgy a rendszer áldozata, mint a pályázó, csak céges álruhában. Kávéval kínálod, megfejtitek, hogy melyik részleg az ügyeletes hülye, majd megállapítjátok, hogy csak ti vagytok itt egymásnak ebben a mocskos multikulti világban.

A “Porosz Módszer” játékban garantált a felhőtlen szórakozás. A jelölt kezébe nyomsz egy filcet és felkéred, hogy egy üres fehér táblán programozzon, könyveljen vagy marketingeljen. Ehhez a mutatványhoz érdemes több kollégát behívni, ezzel is növelve a stresszfaktort. Hümmögés itt is engedélyezett.

És hogy mi alapján döntesz? Ja, az pofára megy.

Tipp: Kerüld a kényelmetlen szituációkat! Taktika választás előtt mindig győződj meg róla, hogy az asztal jó oldalán ülsz!


ha nem teltél be az interjú témával, akkor hallgasd meg az idevágó 053. HAC epizódot!

illetve olvasd el a cv-vel és az interjúkkal kapcsolatos saját bejegyzésem: csillagszemű juhász kerestetik

itt kommentelhetsz