Irodai Túlélőkészlet: Interjúzási Útmutató

#vendégposzt amea tollából, aki nem csupán ezzel az egy írással jelentkezik, hanem egy egész sorozattal, melynek címe: ‘irodai túlélőkészlet’.

amennyiben te is szeretnéd – akár név nélkül – megosztani a kiégés-felépülés történeted vagy a munka világával kapcsolatos megvilágosodásod részleteit, írj a halottnakacoach@gmail.com email címre! köszönöm – andrás


Ha melót akarsz, valószínűleg te is interjúra vagy ítélve, hacsak nincs a CEO-val vérségi vagy testi kapcsolatod. Esetleg mindkettő.

Jelentkezel hát egy rettentő szimpatikus hirdetésre, amelyben több pontban részletezik a babzsákfotelt meg a csapatépítő sörözést, mint tényleges feladatokat.

Rögtön az első személy, akibe belefutsz, még csak nem is a cég embere, hanem egy humán-nepper, aki úgy néz rád, mint használtautó-kereskedő az udvarra betolt Skodára. Kicsit kikalapálja a cv-det, aztán vásárra viszi a bőrödet. Megbízhatsz benne, tudja, mit csinál. Ő pofozta ki az állásajánlatot is, úgy került bele a csocsóasztal a fizetetlen túlóra helyett.

A dörzsölt fejvadász amúgy olyan, mint a gyanúsan kedves utazásszervező. Majd csak a helyszínen fogsz rájönni, hogy az Öt Csillagos az a hotel neve, a központi elhelyezkedés az az autópálya csomópont, a családias meg azt jelenti, hogy osztozni fogtok a fürdőszobán egy sokgyerekes familiával.

Miután bejutsz a céghez, át kell küzdened magad a HR-en. Ne becsüld le ezt az akadályt. Ugyan nem fogod megtudni, hogy mit kéne csinálni, de mégis itt vérzik el a jelentkezők nagy része, mert nem jártak színjátszó szakkörbe.

Az elvárások pedig egyszerűek: legyél önálló csapatjátékos, nagy szakmai múlttal rendelkező junior, egyetemi diplomával, gazdasági, kertészeti, orvosi és kozmetikai ismeretekkel. Mondjuk ha programozó vagy, akkor csak próbálj jó arc lenni, legalább dicsérd meg a cipőjét, ahhoz nem kell a szemébe nézni.

Amikor végre eljutsz a szakmai vezetőn, gyakorlati feladaton át a kollégákkal találkozásig, eljön az igazi információszerzés pillanata. Most végre megkérdezheted, hogy mit is kell csinálni, illetve a hordott ruhák minőségéből következtethetsz a fizetésre, ami amúgy hétpecsétes titok az első túl őszinte sörözésig.

Alapelv, hogy minél összetettebb egy kiválasztási folyamat, annál nagyobb eséllyel nem tudják pontosan, mit kéne csinálnod, csak ki kell tölteni a darabszámot. Az ilyen helyzetek szülik a fura álláshirdetéseket, meg a döbbent épületkarbantartókat, akik visszakérdeznek a harmadik körben, hogy elnézést, de pontosan milyen innovatív marketing-kutatásról van szó?

Tipp: Azok a legveszélyesebb helyek, ahol csak simán felvesznek. Ott ugyanis elvárják, hogy dolgozzál.


ha nem teltél be az interjú témával, akkor hallgasd meg az idevágó 053. HAC epizódot!

illetve olvasd el a cv-vel és az interjúkkal kapcsolatos saját bejegyzésem: csillagszemű juhász kerestetik

Hírdetés

itt kommentelhetsz

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s