sok kicsi sokra megy? – olvasási szokásaink zavarbaejtő trendjéről

mostanában kezdjük el csak megérteni, hogyan hódították el a tech cégek a 21. század legértékesebb kincsét: a figyelmünket.

attention-please-260nw-338031179.jpghúsz évvel ezelőtt még rengeteg szűrőn kellett átjutni ahhoz, hogy egy írás széles közönség előtt megjelenhessen. aztán jöttek a blogok, a tweetek és az egymással a figyelmünkért harcoló platformok garmadája. sőt már a saját könyvedet is szinte költség- és korlátozásmentesen publikálhod az amazonon.

nem csodás ez a szabadság?

én örülök, hogy ennyire szabadon megnyilvánulhat bárki, de kétségtelen, hogy ezáltal az egyébként is nagy zaj a világban csak fokozódott. lássuk be, nem mindenki tudja élvezhető formába önteni a gondolatait, és nem akkora baj, hogy régen csak a különlegesen tehetségesek meg a kiválasztottak tudtak a nagyközönség elé állni.

a mennyiség kifejezetten a minőség rovására ment, ráadásul nehéz eldönteni ebben a túlzott információ áramlásban, hogy mire érdemes odafigyelni. a tartalomgyárak napi 24 órában egymással versengve ontják magukból a haszontalan szart. te meg 5 percenként végigpörgeted a mobilodat, hogy mik a hírek? mi történik a face-en/snapchat-en/tumblr-en/twitteren/akárhol. az értesítések is szépen be vannak állítva, hogy csipogva, villogva hívják fel magukra a figyelmed: troll172 kommentelte a legutolsó státusz updatedet, gyorsan nézd meg, nehogy lemaradj valami világmegváltó, inspiráló gondolatról!

tökre örülök, hogy az apple meg a google bevezette a screentime és digital wellbeing nevű alkalmazásait amik – az üzleti érdekeikkel ellentétben – tudatossá próbálnak tenni arra, hogy mennyit lógsz a telefonodon, illetve lehetőséget adnak bizonyos applikációk használatának időbeli korlátozására.

use-or-set-screen-time-in-ios-12-on-iphone-and-ipad.jpg

annyival egészíteném ki a koncepciót, hogy számolja össze egy hét alatt mennyit olvasok fake news-ból, blog bejegyzésből, tweetből és egyebekből!

fogadni mernék, hogy összejön egy könyvre való írás minden héten. de egy jó – ne adj isten klasszikus – könyv helyett mit olvasunk? mennyit ad hozzá ez a zaj az életünkhöz? és mennyit vesz el?

a nem minőségi tartalom és frekventált kis mennyiségű anyag folyamatos fogyasztása egyenként is alkalmas arra, hogy kistresszeljük magunkat, de ennek a kettőnek a kombinációja gyilkos.

próbáld lekapcsolni az összes értesítést a mobil eszközeiden és a számítógépeden! ha nagyon kemény vagy, akkor töröld le a szociális média alkalmazásokat a telefonodról, és mondjuk szánj minden nap 20 percet egyben arra, hogy átnézd az aktuális eseményeket!

nem kell állandóan készenlétben állni! sokkal több inspirációt, értéket és információt találsz egy jó könyvben, amit nyugodtan, zavartalanul olvashatsz egy órán keresztül.

te mikor csináltál ilyemsit utoljára?

Advertisements

One thought on “sok kicsi sokra megy? – olvasási szokásaink zavarbaejtő trendjéről

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s